Christelijke muziekvereniging “Sursum Corda” is een bloeiende vereniging met allure, die zich door de jaren heen een aparte plaats heeft verworven binnen de Rijsoordse samenleving.  “Sursum Corda” is van start gegaan onder een andere naam, opgericht door een aantal notabelen, Chr.Fanfarekorps “Concordia” in 1903. Deze rijkelijk bedeelde personen en mede ook bekend en met vooraanstaande functies in het dorp, wilden meer dan alleen een voetbalclub in Rijsoord. Na een lange dag van arbeid, en ter vermaak, maar ook als geestverruimende bezigheid onder de bevolking in het dorp aan de Waal. Als gevolg van de mobilisatie in 1914 ging “Concordia” ter ziele. Vrijwel direct na de oorlog  op 1 mei 1918 werd “Sursum Corda” opgericht als Chr. Harmonie Vereniging.

Orkest 1949

In 1966 kreeg de vereniging  een grote terugslag in leden, om de vereniging te behouden moest in 1968 noodgedwongen overgegaan worden van harmonie naar een fanfare  bezetting.  De overgebleven leden en bestuur hebben zich op grootse wijze ingezet, de vereniging kwam uit een diep dal naar ongekende hoogte terug qua ledental.
In 1969 werd de naam van de vereniging veranderd in Chr. Muziekvereniging “Sursum Corda”. 

taptoe 1969

Ook ging de vereniging voor een uitwisseling naar Duitsland en Oostenrijk. Tijdens de Pinksteren in 1983 was Sursum Corda  gast bij musikkapelle Mühlbach in Bad Neustadt van 8 t/m 11 sept. 1983 in Rijsoord.
14 en 15 mei 1993 was de musikkapele  Gerlos  gast in Rijsoord, mede t.g.v. ons 75 jarig jubileum was er een concert van de Marinierskapel in sporthal De Fakkel. 29 en 30 mei 1993 was Sursum Corda te gast in Gerlos.

Begin jaren ’90 componeerde dirigent Jan Schilt voor Sursum Corda een clublied “Met z’n al, staan wij pal, Sursum Corda bovenal”.

De oprichting van een drumband in januari 1960 was een uitkomst voor het orkest, hoewel er een aantal orkestleden (van de oude stempel) er tegen waren. Voorheen waren er maar één of twee slagwerkers die tijdens het marsen buiten op de openbare weg ter afwisseling nadat de muzikanten een marsje hadden geblazen, de model- en schotse marsen sloegen. Op 4 februari 1960 ging de eerste repetitie van start, met zes zelf gemaakte dieptrommen, met de kleuren geel/zwart, koordspanning en met kunst (kalfo tromvellen die nat gerold moesten worden met een lepel om de hoepel. Zes platte trommen werden gekocht met instemming van bestuur en leden. “Doe het zelf “stond bij de fam. de Wit hoog in het vaandel en zij fabriceerden ook nog een grote trom en twee paukentrommen. Pioniers van de drumband bij de oprichting waren: Arie de Snoo, Teun van Vugt, Jos Wilschut, Henk en Adrie de Wit, Adri Stok, Anton van der Steen en Siem de Klerk. Instructeur/maïtre was Piet Erkelens. Het was een bewogen tijd met veel succes op concours in Katwijk.

In 1964 ging de vereniging van start met enkele majorettes, de gezusters Willemstein en Janny de Wit. In 1968 was er een groepje ontstaan, hierbij was ook de ons bekende Lia Been. In 1974 werd er een nieuwe groep geformeerd met als leiding van drumband en majorettes Leen Lagendijk.

Majorettes jaren 70

Begin jaren ’80 is men na veel aanvragen gestart met een boerenkapel “De Kraaiebloazers”.

De Kraaiebloazers

ontworpen en gemaakt door Resultaat Automatisering